Bisküviler,
un, şeker ve yağın çeşitli oranlarda karıştırılıp fırınlanmasıyla hazırlanan
popüler atıştırmalıklardır. Proses başlangıcında elde edilen hamur, bisküvinin
şeklinde kesilir ve fırında pişirilir. Ayrıca
bu lezzetli ürünlerin üretim sürecinde kullanılan bileşenlerin higroskopik
(nemi çekme) özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Fırından çıkan sıcak ve
taze bisküviler paketleme için halen çok sıcaktır ve paketlenmeden önce oda
sıcaklığına soğutulması gereklidir. Bu süreçte farklı tasarımlara sahip soğutma
tünellerinin, ürün kalitesinin korunması ve raf ömrünün uzatılması için
endüstriyel nem alma cihazı ile entegre edilerek kullanımı kritik öneme
sahiptir. Fırından çıktıktan sonra ortam sıcaklığına hızlıca soğutulan
bisküvilerin, soğutma tüneli boyunca yüksek bağıl neme maruz kalmaları ve
yumuşamaları paketleme öncesinde ürün kalitesinde bozulmaya sebebiyet
vermektedir. Ayrıca, soğutma tüneli çıkışında bisküvilerin yüzey sıcaklığının
paketleme alanı çiy noktası sıcaklığının altında kalması durumunda, bisküvi
yüzeylerinde kısmi yoğuşmalar izlenmektedir. Bisküvilerin nem emmesi, ürünün
yumuşamasına neden olabilir ve bu da ürünün çekiciliğini azaltarak raf ömrünü
kısaltır. Bisküviler soğutma tüneli boyunca, çeşitli seviyelerde soğuk havaya
maruz kalırken nem alma cihazı, iç ortamdaki nem seviyesini kontrol eder. Nem
alma cihazlarının entegre edildiği soğutma tünellerinde bağıl nem oranı,
yoğuşmayı engelleyecek seviyede seçilmelidir. Nem alma cihazının entegre
edildiği bisküvi soğutma tünellerinin çıkışında paketleme alanının da sıcaklık
ve nemi kontrol edilmelidir. Soğutma işleminden sonra, bisküviler hava geçirmez
paketlere alınarak, kalitesinin ve uzun raf ömrünün korunması sağlanır. Eğer
paketleme odasının bağıl nem seviyesi yüksekse, ürün paketlenmeyi beklerken tekrar
nem absorbe edebilir. Aynı zamanda nemli hava da bisküvilerle birlikte
paketlenmiş olur. Ürünlerin gönderileceği lokasyon ile paketlendiği yer
arasındaki sıcaklık farkı, ürünün paket içerisinde yoğuşmasına ve terlemesine
sebep olur. Bu sebeple paketleme alanının nemini kontrol etmek ve paketleme
alanında nem alma cihazlarını aktif olarak kullanmak bisküvilerin kalitesini ve
raf ömrünü direkt olarak etkilemektedir.
Bisküvi
üretiminde endüstriyel nem alma cihazı kullanımı, ürün kalitesi, raf ömrü ve
tüketici memnuniyeti açısından hayati bir rol oynar. Bisküvi üreticileri için
sadece kaliteyi ve verimliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda enerji tasarrufu
sağlayarak uzun vadeli sürdürülebilirlik hedeflerine de katkıda bulunur. Bu
nedenle, bisküvi üreticileri için endüstriyel nem alma cihazına yatırım yapmak,
ürün kalitesini ve pazar başarısını doğrudan etkileyen kritik bir adımdır.
NKT – Nem Kontrol Teknolojileri olarak, uzman
mühendislik ekibimiz ile müşterilerimize en uygun endüstriyel nem alma cihazı
çözümlerini sunarak, bisküvi üretim ve paketleme alanlarının verimliliğinin
artırılması ve üretim sürecinin bütünlüğünün korunması ile enerji verimli,
yüksek performanslı çözüm önerileri sunuyoruz.
Daha fazla bilgi için aşağıdaki iletişim
formundan bize ulaşabilirsiniz.