Efervesan Tablet Üretimi

Efervesan Tablet Üretimi

Farmasötik endüstrinin önemli bir kolu olan efervesan tablet üretimi, nem alma cihazlarının kullanımı açısından özel dikkat ve titizlik gerektiren bir süreci içermektedir. Efervesan tabletlerin aktif bileşenleri, su ile temas ettiğinde hızla çözünüp reaksiyona girecek kimyasal özelliklere sahiptir. Üretim süreci, başlangıçta hammadde hazırlığı ile başlar ve dikkatle seçilmiş maddelerin ölçülmesi, karıştırılması ve granülasyona tabi tutulmasıyla devam eder. Kuru granülasyon veya ıslak granülasyon yöntemleri kullanılarak toz halindeki bileşenler, uygun boyut ve yoğunlukta granüller haline getirilir. Bu granüller daha sonra preslenerek tablet formuna dönüştürülür. 

Her adımda, ürün kalitesini ve güvenliğini korumak için hassas sıcaklık ve nem kontrolü gerekli olup özellikle nem alma cihazları tarafından sağlanan kuru hava ve nem alma cihazının sıcaklık kontrol ekipmanları ile entegrasyonu efervesan tablet üretiminde dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Ürünlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerinin üretim süreci boyunca stabil ve prosese bağlı olarak ilerlemesi açısından sıcaklık ile nem değerleri sürekli olarak merkezi otomasyon tarafından izlenerek limitler dahilinde kalması sağlanmalıdır. Sıcaklık, efervesan tablet üretimindeki hammaddelerin kimyasal reaksiyon hızlarını etkileyebilir. Yüksek sıcaklıklar, bazı bileşenlerin kimyasal stabilitesini etkileyerek bozulmalarına veya etkinliğini kaybetmelerine yol açabilir. Nem alma cihazları ile kontrol edilmeyen nem seviyeleri ise, bazı kimyasal reaksiyonların gerçekleşme oranını artırabilir veya azaltabilir. Birçok farmasötik bileşen higroskopik olup nemi çekme özelliğine sahiptir. Bu özellik sayesinde nem oranının yüksek olduğu ortamlarda ürünün bileşimi ve kimyasal stabilitesi etkilenebilir. Özellikle granülasyon aşamasında nem, tabletlerin fiziksel bütünlüğünü ve eşitliğini olumsuz yönde etkilerken, sıcaklık ise preslenmiş tabletlerin sertliğini ve çözünürlüğünü etkileyebilir.

Efervesan tablet reçetesinde bulunan CA (Kalsiyum Asetat) ve SBC (Sodyum Bikarbonat) nemle birlikte reaksiyona girebilirler. Sodyum bikarbonat, nemle karşılaştığında hidrolize uğrayabilir. Üretim mahalinde nem alma cihazları ile kontrol edilmeyen düzensiz nem varlığında, karbon dioksit (CO2) gazı salınımına yol açan asit-baz reaksiyonları gerçekleşerek efervesan tabletlerin erken gaz çıkarmasına yol açabilir. Otokatalitik reaksiyon bir kez başladıktan sonra üretim ve depolama aşamalarında süreci kontrol etmek artık imkansız hale gelir. Bu sebeple üretim mahallerinde silikajel rotorlu endüstriyel nem alma cihazları, iklimlendirme sistemlerine entegre olarak sisteme dahil edilmeli ve ortam nem değerini %20-25 RH (bağıl nem) seviyelerinde tutacak şekilde konfigüre edilmelidir. Efervesan tablet üretim alanlarında toz üretimin yapıldığı ve nem alma cihazları içerisinde bulunan silikajel rotorun ve sistem filtrasyonlarının oldukça hassas olduğu düşünülürse iç ortamdaki havanın toz toplama üniteleri olmadan geri döndürülmemesi, %100 taze havalı olacak şekilde sistemlerin tasarlanması ve ilgili yönetmelikler doğrultusunda hareket edilmesi önerilmektedir. 

Higrotermal bir süreç olan efervesan tablet üretiminde sıklıkla kullanılan nem alma cihazlarının sistem entegrasyonlarında nem alma cihazının mevcut iklimlendirme sisteminin soğutma kapasitesine ilave yük getireceği unutulmamalı ve yapılan kapasite hesaplamalarına mutlaka nem alma cihazının ilave ısıl yükü dahil edilmelidir. Özellikle efervesan tablet üretim odalarında nem kontrolünün stabil seyri oldukça önemli olup, üretim yapılan mahalin bağıl nem değerinin %20’nin altına düşmemesine de ayrıca dikkat edilmelidir. Bağıl nem değerlerinin belirli bir değerin altına düşmesi ile iç ortamda çalışan proses makinalarının toz ile olan sürtünmesinden ötürü oluşan statik elektrik havadaki su molekülleri ve iyonlar ile iletilemeyerek mahal içerisindeki yüzeylerde kalacaktır. Statik elektrik, toz taneciklerinin birbirine veya ekipmana yapışmasına neden olarak üretim sürecini zorlaştıracak kısmi duruşlara neden olabilir. Özellikle iç ortam hava kalitesinin düşük olduğu, toz ve partiküllerin havada biriktiği bir mahalde statik elektrik bir kıvılcım oluşturarak yangın veya toz patlamalarına yol açabilir. Efervesan tablet odalarının iklimlendirme sistemlerine entegre olarak çalışacak nem alma cihazlarının konfigürasyonu yapılırken tüm sistem parametreleri detaylı olarak analiz edilmelidir. Debi, basınç, nem, sıcaklık ve partikül hedefleri doğrultusunda efervesan tablet odası için gerekli çevresel koşullar oluşturulmalı ve iç ortam iklim değeri hedefler doğrultusunda kurgulanmalıdır. 


Daha fazla bilgi için aşağıdaki iletişim formundan bize ulaşabilirsiniz.


İletişim Formu

Adınız ve Soyadınız
Telefon numaranız
Firma Adı
E posta adresiniz
Mesajınız
KVKK Bilgilendirmesini okudum, kabul ediyorum.