Asıl amacı önündeki mercek sisteminin renk ve şekil alanlarındaki kusurlarını asgariye indirerek kullanıcıya net bir görüntü sağlamak olan oküler ortamın doğru ve stabil nem seviyelerinde üretilmesi, ürünün son kullanıcıdaki konforunu önemli ölçüde etkiler.
Üretim esnasında nem alma cihazları tarafından stabil nem koşullarında üretilmeyen lensler, değişken nem koşullarının yarattığı nem dalgalanmalarından dolayı stabil kullanım konforu sunamaz. Kullanım esnasında yeterince ıslanmayan bir lens, gözyaşı filminin sağladığı normal yağlamadan yoksun kalır ve göz kapağı, kornea ve çevre dokularda mekanik tahrişe neden olarak ağrı veya rahatsızlığa yol açar.
Günümüzde kontakt lens teknolojisi, daha yüksek oksijen geçiren ve göz yüzeyini tahriş etmeyecek esneklik ve yumuşaklığa sahip lensler üretmeye odaklanmıştır. Sert lens materyaline yüksek oksijen geçirgenliği olan silikon eklenerek gaz geçirgen lensler üretilmiştir. Ayrıca, kontakt lens üreticileri oksijen geçirgenliği yüksek olan silikon elastomer ile ıslanma özelliği iyi olan, göz yüzeyi üzerinde kullanım kolaylığı, konfor ve hareketliliği sağlayan hidrojeli birleştirerek silikon hidrojel ve yumuşak kontakt lensler üretmişlerdir.
Yumuşak ve sert lenslerde farklı göz yüzey eğimleri ile uyumlu, uygulama ve kullanım kolaylığı sağlayan kontakt lens tasarımları ortaya konmuştur. Her iki tür lensin üretiminde temiz oda iklimlendirme esasları referans alınmaktadır. Temiz oda standartları göz önünde bulundurulduğunda, sıcaklık, nem ve partikül esasları bakımından standartlar takip edilmeli ve proseste stabil formasyon hedeflenmelidir. Lens üretiminde yüksek nem seviyesi mikroorganizma üremesini hızlandırdığı gibi, düşük nem seviyesinde yapılan üretimlerde ise lensin kırılma indisinin değiştiği ve optik olarak eğrilik yarıçapının dikleştiği tespit edilmiştir. Özellikle kış aylarında iç ortam havasının kuru olması üretilen lenslerin kenarında kıvrımlar oluşmasına sebebiyet verebilir.
Lens üretimi yapılan ve temiz oda standartları ile lokal kurumların denetimlerine tabi işletmelerde yüksek nem seviyeleri, nem alma cihazlarının kullanımı ile kontrol altına alınırken, düşük nem seviyeleri merkezi iklimlendirme santrallerine entegre olarak konumlandırılmış nemlendirme cihazları ile kontrol edilir. Üretim tesisinin coğrafi konumu ve mevsimsel etki baz alınarak seçilecek nem alma cihazının merkezi iklimlendirme sistemine ilave ısıl yük getireceği, sonradan yapılacak eklemeler öncesinde mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
NKT – Nem Kontrol Teknolojileri olarak, uzman mühendislik ekibimiz ile müşterilerimize en uygun endüstriyel nem alma cihazı çözümlerini sunarak kontakt lens üretim sürecinin bütünlüğünü korumakta ve enerji verimli, yüksek performanslı çözüm önerileri sunmaktayız.
Daha fazla bilgi için aşağıdaki iletişim formundan bize ulaşabilirsiniz.