Soğutma Tüneli Uygulamaları

Soğutma Tüneli Uygulamaları

Çikolata, şekerleme ve bisküvi endüstrisi, hassas sıcaklık ve nem kontrollerine dayanan üretim süreçlerinin bütünüdür. Bu süreçlerin kalbinde, ürün kalitesini koruyan ve lezzetin mükemmelliğini sağlayan soğutma tünelleri yer alır. Bu tüneller, özellikle çikolata ve şekerleme üretiminde sıcaklığın dikkatlice düşürülmesi ve ürünlerin ideal kıvama ulaşması için kullanılmaktadır. Şeker, çikolata, kek ve bisküvi imalatının ayrılmaz bir parçası olan soğutma tünelleri içerisinde ürün soğutma için kullanılan soğuk havanın dış ortamın çiğ noktasından düşük olması durumunda meydana gelecek tünel içi yoğuşma nem alma cihazlarının kullanımını gerekli kılmaktadır. Tünel çıkışında ürün stabilitesinin mevsimsel etkiye bağlı olarak bozulmaması için nem alma cihazı soğutma tünellerine, doğru mühendislik alt yapısı ile eklenmelidir. Tünel çıkışında ürün yüzeyinde yaşanan yoğuşma, ambalajlama evresinde problem teşkil edebileceği gibi ürünün banda yapışarak sistemin sürdürülebilirliğini direkt etkilediği durumlarda yaşanabilmektedir.

Sistemde doğru hava şartlandırılmasının yapılabilmesi için; dış ortam referans sıcaklık ve nem değerinin yanı sıra tünel içi çalışma sıcaklıkları, ürünün kimliği, bant hızı, tünel iç hacmi, tünel giriş ve çıkış açıklıkları, tünelin kat sayısı ve tasarımında kullanılan evaporatör adedi etken unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Soğutma tünellerinin etkin çalışması, doğru nem alma cihazı seçimi ve hava akışı yönetimi ile yakından ilişkilidir. 

Öncelikle soğutma tünelinin boyutu, çalışma sıcaklığı ve nem yükü dikkate alınarak uygun kapasitede nem alma cihazı seçilmelidir. Cihaz, tünel içindeki hava akışı ile uyumlu yerleştirilmeli ve hava akışının homojen dağılmasını sağlayacak şekilde gerekli görülmesi durumunda damperler ile ayarlanmalıdır. Sistemin ihtiyaçlarına uygun hava akış hızının belirlenmesi, doğru fan seçimiyle, hava akışının tünelin her bölgesine eşit olarak dağılmasını sağlar. Nem alma cihazının yerleşimi ve cihaz içerisine hava akışının doğru yönlendirilmesi ile nem alma cihazından maksimum oranda verim elde edilir. Nemli hava, cihaza doğru şekilde yönlendirilmeli ve kuru hava, tünelin diğer bölgelerine dağıtılmalıdır. Özellikle soğutma tünelinin yüksek basınçlı fanlarının emiş tarafından nem alma cihazına çıkış alınması durumunda, nem alma cihazına sağlıklı hava akışı sağlanamayacak ve nem alma cihazı verimli şekilde kuru hava üretemeyecektir. Hava akışı, soğutma tünelinin sıcaklık kontrolü ile uyumlu olmalı ve havadaki gizli ısının (mutlak nemin) tahliyesinden ötürü tünel içerisine aktarılacak ısı farklılığı tünel tasarımcısına bildirilmelidir. 

Nem alma cihazının, soğutma tünelinin sıcaklık ve nem seviyeleriyle uyumlu çalışması, doğru drenaj sistemiyle desteklenmelidir. Tünel içerisindeki soğutma sisteminden ötürü oluşan yoğuşmanın uygun şekilde drenaj edilmesi iç ortam nem değerlerinin tutturulması açısından önemlidir. Soğutma tüneli fanı tarafından süpürülen likit iç ortamda nem dalgalanmalarına sebep olabilir. Drenaj tasarımı, fan ve hava hızı uyumluluğu önemli olduğu kadar, cihazın bakımı ve erişilebilirliği de önemlidir. Hava akışı ve dağılım sisteminin düzenli bakımı ve kontrolleri, verimli bir sistem işleyişi için şarttır. Eğer nem alma cihazı seçimleri doğru yapılmazsa, sistemin performansı önemli ölçüde etkilenir. Yanlış seçimler, yetersiz hava akışı ve sıcaklık dengesizlikleri gibi sorunlara yol açabilir. Bunun yanı sıra, yanlış boyutta veya kapasitede nem alma cihazı kullanımı artan enerji tüketimi, gürültü, titreşim seviyeleri ve hatta sistemin diğer bileşenlerine zarar vererek arızalara neden olabilir. 

Daha fazla bilgi ve uzman desteği için aşağıdaki iletişim formundan bizlere ulaşabilirsiniz. 


İletişim Formu

Adınız ve Soyadınız
Telefon numaranız
Firma Adı
E posta adresiniz
Mesajınız
KVKK Bilgilendirmesini okudum, kabul ediyorum.