Sığır
jelatini, kolajenden elde edilen saydam, renksiz ve tatsız bir gıda maddesidir.
Yiyecek, ilaç, vitamin kapsülleri, fotoğrafçılık ve kozmetik üretimi gibi pek
çok alanda jelleştirici ajan olarak kullanılır. Jelatin; şampuanlarda, yüz
maskelerinde, meyve jöleleri ve pudinglerde, şekerlemelerde, marshmallowlarda,
pastalarda, dondurmalarda, yoğurtlarda, fotoğraf filmlerinde, vitamin
kaplamalarında ve kapsüllerde kullanılmaktadır.
Sığır
jelatini, nem ve sıcaklığa karşı hassastır. Üretim sürecinde, kurutma
aşamasında, kurutucuya giren havanın sıcaklık ve nem açısından uygun koşullarda
olmaması durumunda jelatin kırılganlaşır veya jel erir ve doğru formda
katılaşamaz. Yüksek bağıl nemin (RH) varlığı, jelatinin yiyecek ve ilaç
endüstrisindeki uygulamaları göz önünde bulundurulduğunda, mikrobiyal
kontaminasyona yol açar.
Nem Kontrolünün Sağlanmamasının Etkileri:
- Jelin erimesi ve
çözünürlük özelliklerindeki bozulması jelatini kullanılmaz hale getirir.
- Mikrobiyal
Kontaminasyon
- Jelatinin
Biyolojik Ayrışabilirliği
Nem Kontrolünün Sağlanmamasının Nedenleri:
Jelatin
üretimi, oldukça kompleks bir süreç olup doğru iklimlendirme şartlarının
uygulanmaması durumunda kaliteli bir son ürün elde etmek oldukça zordur. Bu
sebeple kurutma sürecinde, jelatin sekiz ayrı sıcaklık bölgesinden 35 metre
mesafe boyunca yavaşça ilerler ve bu aşamada nem kontrolü gereklidir.
Nem
alma cihazı jelatin oluşumu sırasında nemi alarak, ilk nem içeriğini%70'ten
yaklaşık%10-12 seviyesine düşürür ve böylece yüzey sertleşmesini ve hızlı
kurumayı sağlar.
Endüstriyel
silikajel rotorlu nem alma cihazları, havadaki nemi sürekli fiziksel
adsorpsiyon yoluyla giderir ve jelatin kurutma için gereken en uygun nem
koşullarını sağlar.
Üretim
süreçlerinde jelatinin kalitesini korumak, prosesi düzenlemek ve enerji
verimliliği sağlamak için NKT – Nem Kontrol Teknolojilerinden uzman desteği
alabilirsiniz.
Daha
fazla bilgi için aşağıdaki iletişim formundan bize ulaşabilirsiniz.