Endüstriyel Nem Alma Cihazlarını Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Kritik Özellik

Endüstriyel Nem Alma Cihazlarını Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Kritik Özellik

Endüstriyel Nem Alma Cihazlarını Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Kritik Özellik

Endüstriyel nem alma cihazları, fabrikalarda veya endüstriyel tesislerde ya da depo alanlarında kullanılarak, ortamın ideal nem seviyesinde tutulmasına yardımcı olur. Ancak her cihaz aynı amaçla üretilmez ve her ihtiyaca uygun değildir. Doğru cihazı seçmek, hem cihazın performansından maksimum verim almanızı sağlar hem de uzun vadede maliyetleri düşürür. Endüstriyel nem alma cihazları seçerken dikkat edilmesi gereken 5 kritik özellik:


1. CİHAZIN KAPASİTESİ

Nem alma cihazı seçerken ilk dikkat edilmesi gereken özellik, cihazın nem alma kapasitesidir. Bu kapasite, cihazın bir saatte ne kadar nemi ortamdan alabileceğini gösterir ve genellikle kg/saat veya litre/gün birimiyle ifade edilir. İhtiyaç duyulan kapasite, kullanılacak alanın büyüklüğüne, ortamın başlangıçtaki nem oranına ve hedeflenen bağıl nem seviyesine bağlıdır. Silikajel rotorlu nem alma cihazlarının kapasiteleri reaktivasyon ve proses havası girişine, rotor dönüş hızına, reaktivasyon ısıtıcı gücüne ve rotor kalınlığına bağlı olarak değişir. Yoğuşmalı nem alma cihazlarının kapasiteleri ise çevrimde dolaşan soğutucu akışkan tipi, evaporatör kapasitesi, kompresör gücü ve kondenser yüzey alanı ile belirlenir. Her iki tür nem alma cihazının kapasitesi girdi şartlarına göre artar veya azalır. Silikajel rotorlu endüstriyel tip nem alma cihazları düşük sıcaklıklarda daha efektif iş üretirlerken, yoğuşmalı nem alma cihazları ise yüksek sıcaklıklarda faydalı iş üretme özelliğine sahiplerdir. Her iki tür cihaz kapasitesi belirlenirken, nem alma cihazının çalışma yapacağı ortam sıcaklığı ve bağıl nem’indeki kapasite dikkate alınmalıdır. 


2. ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Enerji verimliliği, uzun vadede hem çevreye olan etkiyi azaltır hem de işletme maliyetlerini düşürür. Bir cihazın enerji verimliliğini değerlendirmek için, cihazın enerji tüketimi ile sağladığı nem alma kapasitesi karşılaştırılmalıdır. Daha az enerji ile daha fazla nem alabilen cihazlar, özellikle endüstriyel uygulamalar için tercih edilmelidir.

Endüstriyel rotorlu tip nem alma cihazlarında reaktivasyon hattının enerji kaynağı olarak buhar, doğalgaz veya elektrik kullanılması, enerji maliyetleri ve verimlilik açısından önemli farklılıklar yaratır.

  • Enerji Maliyetleri:

Buhar: Buharla çalışan sistemler, genellikle bir buhar kazanından beslenir. Mevcut bir buhar hattı varsa, düşük işletme maliyeti sağlar. Ancak, buhar üretiminin verimliliği doğrudan kazan sistemine bağlıdır ve buhar hatlarındaki kayıplar da dikkate alınmalıdır.

Doğalgaz: Doğalgaz, elektrikten genellikle daha ucuz bir enerji kaynağıdır ve doğrudan yanma yoluyla reaktivasyon havasını ısıtarak yüksek enerji yoğunluğu sağlar. Özellikle büyük ölçekli endüstriyel sistemlerde maliyet açısından avantajlıdır. 

Elektrik: Elektrik enerjisi genellikle buhar ve doğalgaza kıyasla daha maliyetlidir, özellikle yüksek sıcaklık gereksinimi olan süreçlerde. Ancak, tesisatın basitliği ve esnekliği açısından tercih edilebilir.

  • Enerji Verimliliği:

Buhar: Buhar hattı kayıplarına rağmen, enerji kaynağının merkezileştirilmesi durumunda verimli olabilir. Ancak, işletme buharı ısınmada kullanıyor ve yaz ayında buhar kapatılıyorsa yalnızca nem alma cihazı için buhar üretimi çok maliyetli olabilir. İşletme hafta içi endüstriyel proseslerinin gereği olarak buharı tüketiyor ancak haftasonu üretimde kullanmadığı için kapatıyor olabilir. Bu durumda elektrikli reaktivasyon veya hibrid bir cihaz seçilebilir (buhar+elektrik)

Doğalgaz: Doğrudan ısı üretimi sayesinde enerji verimliliği yüksektir. Ayrıca, yerel ısı üretim sistemleri enerji kayıplarını minimize eder.

Elektrik: Elektrikle ısıtma, dönüşüm süreçlerinde enerji kayıplarına neden olabilir. Ancak, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılıyorsa çevresel etkisi daha düşük olabilir.

Kısa Değerlendirme:

  • Buhar ve doğalgaz, büyük ölçekli endüstriyel tesislerde genellikle daha düşük enerji maliyetleri ve daha yüksek enerji verimliliği sunar.
  • Elektrik, küçük ölçekli uygulamalarda ve yenilenebilir enerji kaynaklarının bol olduğu yerlerde uygun olabilir ancak genelde maliyet açısından dezavantajlıdır.
  • Doğalgaz, enerji yoğunluğu ve düşük maliyeti nedeniyle genellikle buhar ve elektriğe göre tercih edilir, ancak karbon emisyonları dikkate alınmalıdır.

Tesisin enerji altyapısı, mevcut kaynakları ve çevresel hedefleri doğrultusunda doğru enerji kaynağı seçimi yapılmalıdır.


3. Çalışma Ortamına Uygunluk

Nem alma cihazlarının farklı çalışma koşullarına uygun modelleri bulunur. Seçim yaparken, cihazın kullanılacağı ortamın sıcaklık ve nem aralığı, korozyon miktarı, endüstriyel tesiste üretimde kullanılan kimyasalların cihazın ana gövdesine ve elektronik komponentlerine zarar verip vermeyeceği göz önünde bulundurulmalıdır.

  • Düşük Sıcaklık Ortamları: Soğuk hava depoları gibi düşük sıcaklıklarda çalışan alanlar için, buzlanma önleyici özelliği olan cihazlar gereklidir.
  • Yüksek Sıcaklık ve Nem: Tropik iklimlerde kullanılan cihazların yüksek sıcaklıklarda verimli çalışması önemlidir.
  • Yüksek İrtifa Ortamları: Radar merkezi veya kontrol kulelerinin olduğu ve deniz seviyesinden yüksekliği fazla olan ortamlarda kullanılacak nem alma cihazının teknik konfigürasyonu ve kapasite hesaplaması yapılırken havanın ilgili irtifadaki nem seviyesi göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Korozif Ortam: Cihazın gövdesi ve bazı iç aksam parçaları paslanmaz çelik veya özel kaplamalar gibi dayanıklı malzemelerden üretilmelidir. Tüm sistemde kimyasal dirençli yapılar tercih edilmelidir. Cihaz girişine yerleştirilecek partikül ve kimyasal filtreler, korozif maddelerin içeriye ulaşmasını engelleyerek cihazın ömrünü uzatır. Elektrik aksamı nem ve korozif maddelere karşı izole edilmeli, cihazın tüm bağlantı noktaları sızdırmaz yapıda olmalıdır. Düzenli bakım ve temizlik için erişim kolaylığı sağlanmalı, rejenerasyon havasının temiz bir kaynaktan alınması sağlanarak cihaz performansı optimize edilmelidir. Bu önlemler, hem cihazın ömrünü uzatacak hem de verimli çalışmasını sürdürecektir.

Yoğuşmalı tip mekanik nem alma cihazlarında ise korozif ortam koşullarında dayanıklılığı artırmak için cihazın gövdesi, evaporatör ve kondansatör gibi ısı değiştiriciler paslanmaz çelik, epoksi kaplamalı alüminyum veya korozyona dayanıklı malzemelerle üretilmelidir. Fan ve boru hattı bağlantıları gibi mekanik aksamlar da korozyona dirençli malzemelerden seçilmelidir. Cihaz girişine korozif gazları ve partikülleri filtreleyecek aktif karbon veya kimyasal filtreler eklenmelidir. Elektrik aksamları sızdırmaz muhafazalarla korunmalı, cihazın drenaj sistemi kimyasallara dayanıklı olacak şekilde tasarlanmalıdır.

Cihazın çalışma sıcaklık aralığı ve çalışma nem aralığı, seçim sırasında mutlaka kontrol edilmelidir.


4. DAYANIKLILIK VE BAKIM KOLAYLIĞI

Endüstriyel nem alma cihazları genellikle uzun süreli kullanım için alınır. Bu nedenle cihazın dayanıklılığı ve bakım kolaylığı önemli bir seçim kriteridir.


Dayanıklılık:

Paslanmaz çelik gövde, TFT (İtalya) endüstriyel nem alma cihazlarında, dayanıklılık ve korozyon direnci gerektiren zorlu ortam koşullarında yaygın olarak kullanılır. Paslanmaz çelik gövdeli TFT marka endüstriyel nem alma cihazlarından ADP ve AD serisi modellerin başlıca kullanım alanları aşağıdaki gibidir.


Kimya ve Petrokimya Endüstrisi:

  * Asidik veya alkali buharların bulunduğu üretim alanlarında

  * Korozif gazların bulunduğu ortamlarda, cihazın uzun ömürlü olması için tercih edilir.

Gıda ve İçecek Endüstrisi:

  * Hijyen gereksinimlerinin yüksek olduğu ortamlarda nem kontrolü amacıyla kullanılır.

  * Özellikle süt ürünleri, şekerleme, çikolata ve içecek üretim tesislerinde paslanmaz çelik cihazlar tercih edilebilir.

İlaç ve Sağlık Sektörü:

  * Steril üretim alanlarında nem kontrolü için kullanılır.

  * Paslanmaz çelik, temizlenebilirliği ve kimyasallara dayanıklılığı nedeniyle ilaç üretim tesislerinde idealdir.

Denizcilik ve Gemi İnşası:

  * Yüksek tuz içeriği ve nem seviyeleri nedeniyle deniz araçlarında korozyona dayanıklı paslanmaz çelik cihazlar tercih edilir.

Enerji Santralleri ve Elektrik Tesisleri:

  * Türbin odaları, kontrol panelleri ve diğer hassas ekipmanların bulunduğu alanlarda nem kontrolü sağlar.

  * Paslanmaz çelik, yüksek nem ve kimyasal buharlara karşı koruma sunar.

Gıda Depolama ve Soğuk Zincir Tesisleri:

  * Paslanmaz çelik, düşük sıcaklık koşullarında korozyona dayanıklılığı nedeniyle gıda depolama alanlarında kullanılır.

Laboratuvarlar ve Temiz Odalar:

  * Hassas deneylerin yapıldığı laboratuvarlarda stabil bir nem ortamı sağlamak için tercih edilir.


Kaliteli ve sertifikalı malzeme kullanımı

CE, ISO, UL gibi uluslararası sertifikalar, cihazın güvenlik, çevre ve kalite standartlarına uygun olduğunu doğrular. Endüstriyel nem alma cihazında sertifikalı ürün kullanımı global pazarlarda ürünün kabul edilebilirliğini artırdığı gibi cihazın güvenlik standardını da yükselterek elektrik kaçağı, sızıntı veya mekanik arıza gibi riskleri en aza indirir. Standartlara uygun bileşenler, bakım ve onarım süreçlerini kolaylaştırır. Yedek parça bulunabilirliği ve uyumluluk sorunu yaşanmaz.


Bakım Kolaylığı:

Endüstriyel nem alma cihazlarında bakım kolaylığı, cihazın performansını ve kullanım ömrünü arttırır. Bakım süreçlerini kolaylaştırmak için cihazın tasarımında modüler yapı tercih edilmeli, önemli bileşenlere kolay erişim sağlanmalıdır. Örneğin, filtrelerin, fanların hızlı bir şekilde çıkarılıp temizlenebilmesi veya değiştirilmesi, bakım süresini ve iş gücü maliyetlerini önemli ölçüde azaltır. Kolay erişilebilir iç aksamlar hem silikajel rotorlu endüstriyel nem alma cihazları için hem de yoğuşmalı tip mekanik nem alma cihazları için bakım zamanını minimize eden ayrıntılardandır. Ayrıca, paslanmaz çelik gibi temizlenmesi kolay malzemelerin kullanılması, özellikle hijyen gerektiren sektörlerde avantaj sağlar. Bakım talimatlarının net ve kullanıcı dostu olması, cihazın düzenli olarak kontrol edilmesini teşvik ederek arızaların önüne geçilmesini sağlar. Yoğuşmalı nem alma cihazlarında otomatik defrost (otomatik buz çözme) özelliğinin bulunması da kullanıcıya bakım kolaylığında avantaj olarak dönecek parametrelerdendir. Bakım kolaylığı, aynı zamanda cihazın toplam işletme maliyetini düşürerek işletmelere uzun vadede hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlar.


Bakım kolaylığı sağlayan cihazlar, uzun vadede hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlar.


5. KONTROL VE OTOMASYON ÖZELLİKLERİ 

Modern nem alma cihazları, uzaktan izleme ve kontrol edilebilirlik gibi özelliklerle donatılmıştır. Otomasyon, nem alma cihazlarının kullanımını daha kolay ve verimli hale getirir.

Akıllı Özellikler:Uzaktan kontrol için Modbus bağlantı sistemi Otomatik hedef nem ayarı Nem sensörleri ile otomatik çalıştırma/durdurma Manuel Kontrol: Hız ve güç ayarları Çalışma modları (örneğin, sürekli çalışma veya belirli saatlerde çalışma. Haftayı programlama)

Otomasyon sistemine entegre edilebilen cihazlar, özellikle büyük tesislerde tarihsel data kaydı ve verimlilik arttırıcı senaryo oluşturulması açısından ön plana çıkmaktadır.



Ekstra Özellikler

Bazı cihazlar, temel işlevlerinin ötesinde ek özellikler sunar. Bunlar, cihaz seçiminde avantaj sağlayabilir:

  • Hava temizleme özelliği (HEPA filtreler)
  • Hibrid reaktivasyon özelliği (Özellikle enerji kaynaklarının efektif kullanılabilmesi için desikant rotorlu nem alma cihazlarında reaktivasyon ısıtıcısının buhar-elektrik gibi kombine bir sistem ile dual modda çalışması sağlanabilir. Bu sebeple hibrid reaktivasyon özelliği endüstriyel tesislerde sıklıkla tercih edilmektedir
  • Tekerlekli veya taşınabilir tasarım (Yoğuşmalı tip mekanik nem alma cihazlarında kompakt tasarım ile tekerlekli taşınım özelliği ekstra fayda sağlamaktadır)
  • Kullanıcı dostu dokunmatik ekranlar


Doğru nem alma cihazını seçmek, işletmenin sürdürülebilir verimliliğini artırır, enerji maliyetlerini düşürür ve ürün kalitesini korur. Cihaz seçiminde yukarıda belirtilen kriterleri göz önünde bulundurarak, hem ihtiyaçlarınıza uygun hem de uzun ömürlü bir çözüm sağlayabilirsiniz. Endüstriyel nem alma cihazları ve nem kontrol çözümleri hakkında daha fazla bilgi almak için uzman satış ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.


NKT - Nem Kontrol Teknolojileri olarak ihtiyacınıza özel çözümlerle her zaman yanınızdayız!

Contact Form

First and Last Name
Phone Number
Company Name
Your Email Address
Message
I have read and accept the GDPR Information Notice.